WordPress

WordPress är ett uppskattat innehållshanteringssystem (även kallat publiceringssystem). Det vill säga ett program som gör att man kan konstruera en hemsida och formge, editera och uppdatera den efter eget val utan att ha kunskap om kodning

WordPress är inriktat både på webbsidors yttre, standard och lätthanterligt. Från början skapades systemet för bloggar, men efter lite utveckling nyttjas det nu det på flera stora webbplatser, både i Sverige och utomlands. WordPress gör det enklare att lägga till texter, foton och länkar och att redigera och uppdatera sin blogg eller webbplats. Det går att anpassa efter det egna behovet med hjälp av olika teman.

Det finns även en omfattande användarbas som utvecklar tillägg, så kallade plugins, vilket innebär ett stöd till den som inte själv har kunskapen om hur man kodar, och man kan på så sätt få ut mer av funktionerna på WordPress och få en lösning för just det egna behovet. Det finns dock villkor, WordPress använder till exempel PHP-språket och en MySqL-databas vilket innebär att ens valda webbhotell måste stödja det.

WordPress har en öppen källkod, open source på engelska, det kan därmed laddas ner kostnadsfritt, men det finns även betalversioner om man vill ha det.