Webbdesign – att tänka på

Vem som helst kan idag skapa en hemsida med hjälp av verktyg som t.ex. wordpress, men det finns en hel del man bör tänka på när man bygger en sajt för att den ska vara både estetiskt tilltalande och lätt att använda sig av.

photodune-3095241-word-cloud-web-design-xs (1)

Det är speciellt viktigt för butiker och företag att deras sidor ska vara lätt att hitta produkter och information på, är sidan inte användarvänlig riskerar de att tappa potentiella kunder.

Det första man ska tänka på är upplägget, kommer sidan att vara endast en skärm stor eller kommer den att vara lång. Är sidan begränsad till en skärm ska man se till att hålla den så stilren som möjligt, om man inte kan scrolla upp och ned på sidan börjar det snabbt se rörig ut.

Har man en väldigt lång sida finns det mer man kan göra, till exempel har man möjlighet att lägga upp en meny längs ned där man kan lägga länkar till alla undersidor sajten har. På en längre sida kan också vara bra att lägga till en tillbaka-till-toppen funktion. På en lång sida är det också viktigt att det finns en bra meny. Man vill inte scrolla ned för hela sidan och märka att informationen man är ute efter inte fanns på den sidan. En meny ska gärna vara på toppen men kan också följa med när man scrollar.

Besökare måste även känna att sidan är lätt att ta sig runt i, man ska inte behöva tänka när man navigerar en sida, det ska finnas tillräckligt med ledtrådar för vad som finns var, det kan vara visuella ledtrådar eller text, men oavsett vad man använder måste det vara tydligt, för ett exempel på en lättnavigerad och tydlig sajt kan man besöka dropbox.com.

Färg är också en viktigt aspekt av webbdesign, man kan använda sig av många fler färger än man först skulle tro, men färgerna måste kunna matcha för att få en bra uppfattning om vilka färger som fungerar bra kan man besöka paletton.com. Man kan använda antingen kompletterande färger eller kontrasterande färger, båda alternativen ger en snygg och balanserad hemsida. Försök dock att hålla färgmängden till ett minimum. Det finns många sajter som är helt svarta med gröna, röda, gula och blåa inslag, men om det är din första sajt kan det vara svårt att få ett snyggt resultat. Det är lättare att se professionell ut om man väljer att använda lite färg på väl valda platser istället.